Article

MedForum 2014 - Modelna šuma „Sliv rijeke Mirne“ postala kandidat za članstvo u Međunarodnoj mreži modelnih šuma

Godišnje okupljanje Mediteranske mreže modelnih šuma (MMFN) ove se godine, u organizaciji Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša (IAC), Šibensko – Kninske županije i Tajništva MMFN-a, održao od 14. do 16. listopada u Skradinu, pod nazivom „MedForum2014: praćenje i evaluacija rezultata te izvještavanje istih široj javnosti“. Sastanak se sastojao od tri dijela: godišnje skupštine MMFN-a, obilaska pilot područja Jadranske modelne šume i tehničke radionice Adriatic model forest projekta.

Prvi su dan sudionike pozdravili zamjenik župana Šibensko-Kninske županije gdin. Zoran Smolić, pomoćnik ravnatelja Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša gdin. Tomislav Radić i gdin. Miguel Segur, izvršni tajnik MMFN-a.

Pilar Valbuena, komunikacijski stručnjak iz MMFN-a, prisutnima je prezentirala novu Mrežu za komunikaciju u šumarstvu koja je osnovana ove godine u Maroku.  Cilj te Internet platforme je  povezivanje svih sektora koji se bave šumarstvom sa širom javnosti, a istovremeno je mjesto suradnje i prezentacije aktivnosti. MMFN je aktivni član te mreže i sve su modelne šume pozvane da informacije o svojim projektima, istraživanjima i inicijativama šalju na ovu informativnu mrežu. Predloženo je ažuriranje i oživljavanje Internet stranice MMFN-a. Predstavnici modelnih šuma nakon toga su prezentirali svoje aktivnosti koje se tiču komunikacije s dionicima i sa širom javnosti. Tako su bile spomenute web stranice, mailing liste, razni promotivni materijali i brošure te ostala događanja gdje modelne šume predstavljaju svoje aktivnosti i pozivaju i informiraju potencijalne i trenutne članove. Predstavnici modelnih šuma iz Španjolske, Turske, Maroka, Italije i Francuske predstavili su svoje primjere dobre prakse kao izvor ideja i potpore za buduće modelne šume u Jadranskoj regiji.

Riccardo Castellini, stručnjak za EU fondove i programe MMFN-a prezentirao je nove mogućnosti financiranja za članove Mediteranske mreže modelnih šuma i to programe  INTERREG EUROPE, E.N.P.I. Program, IPA ADRIATIC, ERASMUS+, LIFE+, Horizon2020.

Radi se o bogatim programima gdje se modelna šuma kao koncept koji teži održivom ruralnom razvoju, a istovremeno je inovativan oblik upravljanja, vrlo lako može kandidirati bilo putem MMFN-a ili samostalno.

Predstavnici modelne šume „Yalova“ iz Turske predstavili su se svojim suvenirima od svile dudovog svilca koje je izradila sama predsjednica modelne šume.

Nakon Skupštine, održana je ceremonija kandidature modelnih šuma „Bucak“ iz Turske, „Tlemcen“ iz Alžira i „Sliv rijeke Mirne“ iz Hrvatske za prijem u Međunarodnu mrežu modelnih šuma.

Certifikat Međunarodne mreže modelnih šuma primila je tajnica udruge MŠ „Sliv rijeke Mirne“ Ana Fornažar, a uz nju je na kandidaturi bio i Antun Brenko iz Hrvatskog šumarskog instituta koji trenutno radi na projektu Slijedivost nedrvnih šumskih proizvoda u modelnoj šumi.

Nakon godinu dana kandidature modelna šuma „Sliv rijeke Mirne“ će na slijedećem MedForumu službeno postati modelna šuma.

Terenski obilazak pilot područja u sklopu projekta Adriatic model forest organiziran je drugog dana kad smo posjetili  Nacionalni park „Krka“ i otočić Visovac. To je područje uz sam rub buduće modelne šume u Dalmaciji i sa svojih  800 000 posjetitelja godišnje sigurno će utjecati na ruralni razvoj i aktivnosti vezane za prirodne resurse na cijelom ovom području.

Ručak u  agroturizmu „Kuća kamena“ koji je jedan od članova modelne šume u Dalmaciji približio je sudionicima skupa dalmatinsku tradicionalnu ponudu jela , piće, ali i glazbe.

Medforum 2014 organiziran je u okviru projekta Adriatic model forest s ciljem da poveže modelne šume iz Turske, Alžira, Francuske i  Italije s potencijalnim modelnim šumama u Bosni, Srbiji, Albaniji,Grčkoj i Crnoj Gori. Partnerima AMF projekta ovo je bila prilika da se direktno upoznaju s predstavnicima i načinom funkcioniranja aktivnih modelnih šuma, a sve kako bi i sami krenuli u proces njihova osnivanja.

Više o projektu IPA-AMF saznajte ovdje.